Blog Nedir?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Blog Nedir?
17 Ekim 2021, 15:40 0 Yorum 2392 Okuma

Blog kelimesinin Türkçede karşılığı olan “ağ günlüğü” ifadesi, pek yaygın kullanılmıyor olsa da bu tip internet sitelerinin işlevini net şekilde belirtir. Zira genel itibariyle bloglar, klasik günlüklerin dijital ortama taşınmış, teknolojiye ayak uydurmuş hâli olarak tanımlanabilir. İnternet tarihinin ilk blogu kabul edilen, 1994 yılında üniversite öğrencisi Justin Hall tarafından açılan “Justin’s Links from the Underground” da aslında web ortamında tutulan bir günlükten ibarettir. 1997 yılında “web log” olarak isimlendirilmeye başlayan bu siteler, 1999’da bugün kullanılmaya devam eden adını almış ve bilinen formatını kazanmaya başlamıştır. Fakat bu tip içeriklerin günümüzde hem kişisel hem de kurumsal iletişimin, dolayısıyla e-ticaretin önemli bir unsuruna dönüşmesine giden sürecin hızlanması Web 2.0 formatının getirdiği imkânlar ile gerçekleşir. Çünkü bu yeni teknoloji ile birlikte, ortalama bir internet kullanıcısı bile kişisel deneyimlerini, bir konuya dair fikirlerini, kolaylıkla dijital ortamda paylaşabilme imkânına kavuşur. Bu dönüşümün elverdiği imkânlar doğrultusunda blog yazmak internet kullanıcıları arasında gittikçe popülerlerlik kazanır; bu formatta birçok kişisel internet sitesi açılır.

Blog siteleri; metin, görsel, video ya da fotoğraf gibi içeriklerin paylaşılabildiği web tabanlı ağlardır. Bu tip sitelerde gönderiler genellikle, günlük formatını andırır şekilde güncelden daha eski içeriklere doğru sıralanır. WordPress, Blogger, Tumblr ve Medium gibi servisler üzerinden blog oluşturmak ücretsiz ve kolaydır. Herhangi bir kod ya da programlara bilgisi olmadan da temel internet okuryazarlığına sahip tüm kullanıcılar kendi bloglarını oluşturabilir.

Blog Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Blog oluşturmak, teknik olarak oldukça kolay olsa da bu alanda başarı sağlamak istiyorsanız bazı temel konuları her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Aksi hâle açtığınız site, diğer birçok iyi niyetli girişim gibi internetin sonsuz boşluğunda potansiyel kitlesi ile buluşamadan atıl bir hâlde kalabilir. Peki blog açarken öncelikle nelere dikkat edilmelidir?

Kişisel ağ günlüğünüzü açarken öncelikle amacınızı net şekilde belirlemelisiniz. Çünkü amacınız ne tür içeriklere yer vereceğiniz noktasında belirleyicidir. Örneğin, maddi kazanç elde etme beklentisi ile blog kurmak, daha çok kişiye ulaşabileceğiniz türden içerikler üretmenizi gerektirir. Şayet yalnızca kendi yazma arzunuzu tatmin etmeyi hedefliyorsanız doğrudan kişisel ilgi alanlarınıza yönelmeniz, süreklilik ve devamlılık sağlamanız açısından çok daha isabetli bir tercih olur.

Blog kurma aşamasında, içerik üreteceğiniz konuyu seçmek de hayati önem taşır. Bu noktada düşünmeniz gereken birincil faktör, hangi konularda yazarken daha çok keyif alacağınızdır. İçerik üretimi, günümüzde bir işe dönüşmüş olsa da özellikle kişisel olarak blog sitesi kurmak ve buradan paylaşım yapmaktan keyif almanız önemlidir. Dolayısıyla sıkılmadan üretebileceğiniz, üretirken de yeni bilgiler edinmekten hoşnut olacağınız alanlara yönelerek bunu kendiniz için keyifli bir faaliyete dönüştürebilirsiniz. Burada göz ardı etmemeniz gereken bir diğer detay, odaklandığınız alanda ne tür bir farklılık yaratacağınızdır. Aklınızdaki içeriğe dair yaptığınız bir Google araması ile birçok benzer blog fikirleri ile karşılaşmanız sürpriz olmaz. Bu durumda o alanda özgünleşebileceğiniz noktalara odaklanarak fark yaratabilirsiniz. Çünkü kullanıcı kitlesi, içeriklerin kalitesine olduğu kadar o içeriklerin bulunduğu sitenin kendisine de dikkat etme eğilimindedir. Bu nedenle odaklandığınız konulardan uzaklaşmadan ilgi çekici ve akılda kalıcı bir isim bulmanız blog imajına olumlu katkı yapar. Bu noktada, sitenizin ismi için bir ücret ödeyip ödemeyeceğinize de karar vermeniz gerekir.

Blogların Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Bir blogun tasarımı, kimliğini ve içeriğini yansıtacak şekilde içerikle alakalı olmalıdır. Bu sayede sayfalar arasında gezinen bir kullanıcı, yansıtmak istediğiniz atmosferin içine daha kolay bir şekilde çekilir. Tasarım konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da sadeliktir. Göz yoran, aranılan bilgiye ulaştırmayı zorlaştıran karmaşık tasarımlar, kullanıcıların uzaklaşmasına neden olabilir. Mobil internet kullanımının her geçen gün daha da arttığı ortamda seçeceğiniz temanın mobil uyumlu olması da elzem hâle gelmiştir. Aksi hâle mobil bir cihazdan blogunuza giren kullanıcı içeriklerinize ulaşmak konusunda ciddi sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle blog temaları arasından sade, çarpıcı ve mobil uyumlu bir tasarım tercih ederek sitenizin tatminkâr bir kullanıcı deneyimi vadetmesini sağlayabilirsiniz.

Blog Türleri Nelerdir? Ne Amaçla Kullanılır?

Blogların yaygınlaşmasına bağlı olarak farklı blog türleri ortaya çıkmıştır. Bu alt türler, farklı amaç ve beklentilere hizmet eder. Şimdi belli başlı blog tiplerine ve bunların hangi amaçlarla kullanıldığına bakalım.

Kişisel Bloglar

Bu tür siteler, genellikletek bir internet kullanıcısı tarafından oluşturulur. O kullanıcının özel bir alandaki bilgi ve fikirleri üzerine inşa edilebilirler. Aynı zamanda belli bir odak noktasına sahip olmayan, blogların ortaya çıkış amacına paralel şekilde günlük şeklinde kullanılan sitelere de oldukça popülerdir.

Kurumsal Bloglar

Bu tür içerikler, kurumsal iletişim açısından oldukça işlevseldir. Şirketler, bu tür içeriklerle müşterileri ile aracısız şekilde, samimi bir etkileşim içine girebilir. Bu yaklaşım, marka kimliğinin inşasında oldukça önemlidir. Özellikle e-ticaret siteleri, kurumsal bloglara her geçen gün daha çok ağırlık verme eğilimindedir. Bu sayede hizmet ve ürünlerini daha doğrudan ve samimi bir şekilde tanıtırken internet sitelerine trafik çekerek potansiyel müşteri ile buluşmalarını kolaylaştırırlar.

Topluluk Blogları

Üyelik sistemi ile girilebilen ve bu üyelerin paylaştıkları içerikler ile oluşan bloglar bu isimle anılır. Bu tür siteler, genellikle kendi sunucuları üzerinde bulunan yazılımları kullanır. Paylaşımların denetlenmesi amacıyla kimi kullanıcılar admin olarak görevlendirilebilir.

Moda Blogları

Moda blogları; kıyafet ve aksesuar trendlerini takip eden, moda endüstrisine dair gelişmelere değinen sitelerdir. Bu siteler, sokak modasından ünlülerin giyim tercihlerine kadar farklı alanlara odaklanabilir. Bu tür içeriklerin moda endüstrisi üzerindeki etkisi, blogların tüketim alışkanlıklarına yön verme yetisini kanıtlar niteliktedir.

Seyahat Blogları

Seyahat blogları; bu alanda kendini geliştirmiş kişilerin yaptıkları seyahatler ve gezip gördüğü yerler hakkındaki görüş ve deneyimlerini aktardığı içerikleri barındırır. Özellikle tatil ve seyahat planı yapılırken bu tür bloglara sıklıkla göz gezdirilir.

Temasal Bloglar

Sadece belirli bir alana odaklanmış içeriklerin yer aldığı, genellikle bu alanın uzmanları tarafından yazılan içeriklerdir. Politikadan edebiyata, spordan pazarlamaya birçok farklı alanda olabilirler. Bu alanlarla ilgili kişileri bir araya getirmeleri, bu tür sitelerin önemli işlevlerinden biridir.

Blog Sayfalarının Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Ağ günlükleri olarak da isimlendirebileceğimiz bu tür siteler, çok farklı konulara odaklanabilir. Buna bağlı olarak çok farklı amaçlara hizmet edebilir fakat bu, birçok ortak özelliğe sahip olmalarına engel değildir. Bu özellikler şöyle sıralanabilir:

  • Hem bilgisayarlar hem de mobil cihazlardan ulaşılabilir. Bu nedenle kullanım potansiyeli çok yüksektir.
  • Metinlerin yanında ses, fotoğraf, animasyon, video vb. multimedya dosyalarını içerebilir.
  • Etiket ve kategori sistemleri sayesinde içeriklerin sınıflandırılması, dolayısıyla erişilmesi kolaydır.
  • İlgili sitelere üye olan kullanıcılara yeni güncellemeler ve içerikler, bülten sistemi ile e-posta üzerinden ulaştırılabilir.
  • Kurulması, yönetilmesi ve kullanımı oldukça kolaydır.
  • Eklentiler aracılığıyla birçok farklı özelliğe sahip olacak şekilde geliştirilebilir.

    E-Ticaret Sitelerinde Blogun Önemi Nedir?

    İnternet üzerinden alışveriş yapan kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu dönemde kullanıcıyla buluşmak ve etkili iletişim kurmak e-ticaretin en önemli püf noktalarından biri hâline gelmiş durumda. SeeWhy’ın yaptığı bir araştırma, bir alışveriş sitesine giren kişilerin %99’luk bir kısmının ilk ziyaretlerinde alışveriş yapmadığını gösteriyor. Bu kişilerin %75’lik bir kısmı ise bu siteye alışveriş yapmak için geri dönme eğilimindedir. İşte bu kesimi alışveriş yapmaya ikna etmek e-ticaret alanındaki başarı için belirleyici noktaların başında gelir.

    • Bu tür içerikler, müşterilerinizle doğrudan iletişim kurmanızı mümkün kılar. Böylece kullanıcıların, firmanızı kendilerine daha yakın hissetmesini sağlayabilirsiniz.
    • Google, düzenli güncellenen blogları arama sonuçlarında üst sıralara çıkarır. Bu şekilde sitenizin potansiyel müşterilerinin karşısına çıkma ihtimalini ciddi şekilde artırabilirsiniz.
    • Markanızını ve vizyonunuzu geniş kitlelere ulaştırabilecek içerikler, marka kimliğinizin oluşması açısından çok önemlidir. Kimliği oluşmuş bir marka, müşterilerce çok daha kolay fark edilir.
    • Sattığınız ürüne ve hizmete dair ya da bunlarla alakalı konulara değindiğiniz içerikler, firmanızın o alanda uzman olduğu imajını güçlendirir. Bu tür bloglar ile müşterilerin güvenini kolaylıkla kazanabilirsiniz. Ayrıca ürünleriniz ve hizmetlerinize yönelik gelişmeler ışığında güncel içerikler hazırlayarak yaşayan ve dinamik bir marka olduğunuzu müşteriler nezdinde daha görünür kılabilirsiniz.
    • Birçok e-ticaret sitesi, çok fazla tekil sayfadan oluşur. Çok sayıda indekslenmiş sayfaya sahip olmak SEO uygulamaları açısından oldukça faydalıdır. Bu tür sayfalar ile değerli bilgileri kullanıcılara sunarken internetteki etki alanınız genişletebilirsiniz.
    • Çok takip edilen bir blogger’ın blog önerileri arasına girmek, e-ticaret sitenizin genel değerini artırmanızı ve daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlar.
    • Blogların önemli özelliklerinden olan bülten sistemini kullanarak güncel faaliyetlerinizi müşterilerinize kolaylıkla ulaştırıp duyurabilirsiniz.

      E-Ticaret Siteleri İçin Blog Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

      Bir e-ticaret sitesi için blog oluştururken öncelikle dikkat etmeniz gerekenler, yayın stratejiniz ve yayın planınızdır. Yayınlayacağınız içerikleri mümkün olduğunca uzun, geniş kapsamlı ve bilgilendirici şekilde hazırlayarak Google sıralamalarında üst sıralarda daha kolay şekilde çıkabilirsiniz. Ayrıca çabuk şekilde güncelliğini yitireceklerden ziyade evergreen içeriklere yer vermeniz site trafiğinizi ve SEO başarınızı sürekli kılma konusunda oldukça yardımcıdır.

      Hubspot’ın yaptığı bir araştırma, ayda 16’dan fazla içerik paylaşan kurumsal blogların, 4’ten daha az içerik üretenlere kıyasla 3,5 kat daha çok trafik aldığını kanıtlar. Dolayısıyla kaliteden ödün vermeden, sık ve çok içerik paylaşmak da e-ticaret sitenizin başarısı için önemli bir faktördür. 

Okuyucu Yorumları

0 Yorum