Marka Kimliği Nedir Nasıl Oluşturulur ?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Marka Kimliği Nedir Nasıl Oluşturulur ?
02 Mart 2021, 00:15 0 Yorum 1091 Okuma

Marka kimliği oluşturmak, bir gece birkaç renk belirleyip, bir logo hazırlayınca tek gecede olan bir şey değildir; bu nedenle de üzerine çalışılması gerekir. Ancak bu sizi korkutmasın; çünkü doğru adımları atarak doğru çalışmaları yaptığınızda zaman içerisinde marka kimliğiniz oluşmaya başlayacaktır. Bu süreçtede ne gibi çalışmalar yapmanız gerektiğini de bu rehberimizde detaylı bir şekilde ele alacağız.

Marka kimliği nedir?

Marka kimliği, bir şirketin kendini dışarıya gösteriş biçimidir. Marka kimliği, logo, slogan, iletişim dili ve görsel olarak şirketin kendini yansıtışı olarak da isimlendirilebilir. Bir başka deyişle, markanın kendini nasıl tanıttığı ve iletişim dilini nasıl kullandığı da bu tanımın içerisinde kullanılabilir. Bazı markalar da bu durumda ses, hissiyat ve tat duyularını da içerisinde bulundurmaktadır.

Her firmanın kendine ait bir kimliği vardır ve bu da rekabette öne çıkmayı sağladı gibi geride kalınmasına da neden olabilir. Markanızın kimliği her zaman olumlu bir şekilde dışarıya yansıtılmayabilir. Kimi firmalar olumsuz bir şekilde dışarıda anılırken, kimilerinin de imajı diğerlerine göre daha iyidir.

Bu noktada da firmaların kimliklerini oluştururken dikkatli davranmaları anlamına gelmekte. Kendinizi dışarıya kötü bir şekilde yansıtıyor olmanız, müşteri kaybetmenize neden olacağı için kimlik oluşturma çalışmalarınızda dikkatli olmanız gerekli.

Marka kimliği hangi ögeleri kapsar?

Marka kimliği oluştururken üzerinde durmanız gereken ögeleri de şöyle sıralayabiliriz:

  • Logo
  • Kullanılan renkler
  • Tipografi
  • Tasarım sistemi
  • Fotoğraf, illustrasyon ve ikonlar
  • Video ve animasyonlar
  • Web tasarım

Bu ögeleri kullanarak, markanız için doğru olan kimliği oluşturabilir ve markanızı bu yollarla tanıtabilirsiniz. Bu süreçte de neler yapmanız gerektiğine yazının devamınde değiniyoruz.

Marka kimliği nasıl oluşturulur?

Logo tasarımı

Logo tasarımı markanızın yüzü olan ögelerden biridir. Logonuzun tasarımı, kurumsal görünüşünüzü belirler. Dinamik ve canlı tasarımları tercih edebileceğiniz gibi sade ve daha kurumsal tasarımları da markanız için kullanabilirsiniz. Buradaki önemli olan nokta hedef kitleniz ve markanızın vizyonudur. Hedef kitlenizi ve vizyonunuzu yansıtacak bir logo seçemeniz bu süreçte doğru bir yaklaşım olacaktır.

Renk seçimi

Marka kimliği oluşturma sürecinde seçim yapmanız gereken konulardan biri de markanızla ilişkili olan renklerdir. Her markanın kendi yapısı ve ulaşmak istediği bir kitle vardır. Bununla beraber vermek istedikler mesajlar da farklılık gösterir. Herbir renk farklı bir duygu ve hissiyatı simgelemektedir. Markanızın vermek istediği mesajı yansıtacak bir renk seçimi yapmanız da bu nedenle bir hayli önemlidir.

Tipografi

Kimliğinizi oluştururken ihtiyacınız olan unsurlardan biri de web sitenizde, görsel çalışmalarınızda ve logonuzda kullanacağınız tipografidir. Yazı karakterlerinin de kendilerine özgü olarak dışarıya verdiği mesajlar bulunur.

Tırnaklı yazı fontları genellikle daha kurumsal bir kişilik yaklaşımı tercih eden firmalar ya da tasarım veya teksil sektöründe yer alan firmalar tarafından kulanılmakta. Tırnaksız fontlar daha modern ve dinamik bir kitleye hitap eden ve yine tasarım odaklı işler yapan firmalar tarafından tercih edilmektedir.

Tasarım sistemi

Görsellerinizde, logonuzda, web sitenizde ve sosyal medya paylaşımlarınızda kullanacağınız bir tasarım sisteminizin olması gerekiyor. Kullanacağınız renkler, grafikler, fotoğraflar, stok görseller hepsinin bir bütünlük içerisinde olması gerekiyor. Kurumsallığı ve markalaşmayı sağlamak için tüm görsel ögelerinizin birbirini tamamlanması önemlidir. Bu sebeple de bir tasarım şablonu belirlemeniz ve sonrasında da tüm görsel ögelerinizde bu şablonu kullanmanız önemlidir.

Görselleriniz, müşterilerinize ve hedef kitlenize markanızla ilgili birçok detayı vereceği için belli bir tema oluşturmanız ve tasarımlarınızda bu temaya sadık kalmanız markalaşma sürecinde işinizi kolaylaştıracaktır. Bu tema belli bir süre sonra markanızla özdeşleşeceği için aynı tasarımları kullanmanız bir hayli önemlidir.

Fotoğraf, illustrasyon ve ikonlar

Marka kimliği oluşturma sürecinde web sitenizde, ürün sayfalarınızda, sosyal medyada, reklamlarınızda kullanacağınız fotoğraf, illustrasyon ve ikonların da belli bir şablonu ve tasarım stili olmalı. Kurumsallığınızı sağlayabilmek ve her paylaşımınızda aynı mesajı verebilmek için bunların da belli bir bütünlüğünün olması gerekmektedir.

Bu bütünlüğü sağlamak için de kulanacağınız görsel, illustrasyon ve ikon tasarımları için de bir araştırma yapmanız ve sonrasında da bir standart belirlemeniz gerekiyor. Böylelikle tüm görsel çalışmalarınız bir bütünlük içerisinde olur.

Video ve animasyonlar

Markanızla ilgili video ve animasyonlar hazırlarken de bir bütünlük sağlamanızda yarar var. Videolarınızı deneme bonusu veren siteler görenlerin bir süre sonra bu konsept sayesinde sizin markanızla ilgili olduğunu anlamalarını sağlamanız gerekir. Videolarınızda kullanacağınız arkaplanlar, müzikler, videolardaki seslendirmeler, kullanacağınız animasyon çeşitleri, animasyonlardaki illustrasyonlar da bir bütünlük içerisinde olmalı. Hem tasarımsal hem de kullanım açısından bu bütünlüğü sağlamanız bir hayli önemli.

Web site tasarımları

Marka kimliği üzerine çalışırken üzerinde durmanız gereken konulardan biri de web site tasarımınızdır. Web tasarımınızda markanızla ilgili birçok detayı kullanıcılara sunar. Günümüzde tasarımın kalitesi, modernliği ve ilgi çekiciliği de tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörler arasında yer almakta. Eski ve uzun süredir güncellenmeye siteler, marka imajını zedelemektedir. Bununla beraber kullanıcı deneyimi açısından da zayıf olan tasarımları, tüketicilerin alışveriş deneyimlerini zorlaştırdığı için markanın imajına zarar verir.

Web site tasarımınızı yaparken, yukarıda bahsettiğimiz görsel ögelerin bütünlüğünü sağlamanız, kullanıcı deneyimini geliştirmeniz ve modern bir tasarımla tüketicilere hitap etmeniz gerekli.

YAZAR: KEREM ORMAN

Okuyucu Yorumları

0 Yorum