Mobil SEO Nedir? Siteniz için Mobil SEO Rehberi

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Mobil SEO Nedir? Siteniz için Mobil SEO Rehberi
21 Şubat 2022, 17:57 0 Yorum 1473 Okuma

E-ticaret sitesi sahibiyseniz SEO konusunda en azından temel bir bilginiz vardır. Fakat mobil SEO, daha farklı bir operasyondur. Sitenizin arama motorunda üst sıralarda görünmesini ve daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlayan SEO, masaüstü ve mobilde farklı şekilde işler. Bu doğrultuda e-ticaret sitenize klasik bir optimizasyon yapmanız, mobildeki performansınız için etkili olmayabilir. Masaüstü arama sonucu sayfasında ilk sıralarda olan e-ticaret sitesi, mobil aramalarda alt sıralarda görünebilir hatta ikinci, üçüncü sayfaya kadar düşebilir. Online alışverişi tercih eden tüketicilerin önemli bir bölümünün mobil kullanıcı olduğu düşünüldüğünde, bu son derece ciddi bir sorundur. Bu sorunun çözümü ise mobil arama motoru optimizasyonudur. Peki mobil seo nasıl yapılır, avantajları nelerdir?

Mobil SEO Nedir?

Mobil SEO, web sitelerin mobil arama motorları için optimize edilmesi işlemidir. Google’ın masaüstü ve mobil arama sonuçlarını birbirinden ayırmasının ardından trend hâline gelen mobil SEO, özellikle e-ticaret siteleri arasındaki yarışın en önemli parçalarından biridir. Akıllı telefon kullanıcılarını hedefleyen mobil arama motoru optimizasyonu, sadece SERP (arama motoru sonuç sayfası) için değil, kullanıcı deneyimini artırmak için de önemlidir. Tasarım, içerik ve benzeri unsurların geliştirilerek akıllı telefon formatına optimize edilmesi, mobil SEO’nun tanımıdır.

Mobil SEO Nasıl Yapılır?

Mobil SEO yapma sürecinde izlenmesi gereken birkaç yol vardır. Çünkü tam uyumluluk için sitenin her yönden ele alınması gerekir. En temel unsur elbette tasarımdır fakat sitenin içerisindeki her bir detay, masaüstü arama motoru optimizasyonunda olduğu gibi burada da önemlidir. Fakat bu, masaüstü SEO kurallarına uyumlu bir sitenin mobilde de tam uyum göstereceği anlamına gelmez. Mobil SEO kavramı bu nedenle vardır ve bir yandan masaüstü sitesini mobile çevirirken bir yandan da deneyimi iyileştirici müdahaleler yapmak gerekir.

Aslında mobil SEO, temelde klasik SEO’dan beslenir. Yani anahtar kelime, backlink gibi unsurlar, web sitesinin mobile entegre edilmesi ile desteklenir. Sitenin anahtar kelime ve backlink organizasyonunu değiştirmeye gerek yoktur. Fakat söz konusu mobil cihazlardan yapılan aramalar olduğunda, teknik anlamdaki optimizasyonun yanında görsel uyumluluk da ön planda tutulur. Dolayısıyla sitenin görsel ve tasarım anlamında mobile uyumlu hâle getirilmesi ile mobil SEO yapmaya başlamak mümkündür.

Mobil Uyumlu Site

Bir web sitesinin mobil uyumlu olması için tercih edilebilecek 3 farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden herhangi biri tercih edilmediğinde, masaüstünde görüntülenen sitenin aynısı akıllı telefon ekranında da görüntülenir. Bu durum kullanıcı açısından hiç işlevsel değildir ve mobil SEO konusunda siteyi olumsuz etkiler. Söz konusu yöntemler aşağıdaki gibidir.

Responsive Tasarım

Responsive tasarım, mobil uyumlu site hazırlamanın en pratik yöntemidir. Çünkü bu yöntemde sitedeki sayfalar, sitenin HTML ve URL yapısı, görseller, metinler ve diğer her şey aynı kalır. Bir mobil cihazdan siteye girildiğinde ise CSS temelli sayfa, yeniden düzenlenerek görüntülenir. Bu düzenleme, cihazın ekran genişliğine göre düzenlenir. Dolayısıyla site, tüm mobil cihazlarda maksimum performans göstermeye devam eder.

Ayrıca responsive tasarım, Google’ın da önerdiği yöntemdir. Google için bu üç yöntemin tamamı kabul görür fakat responsive tasarıma sahip siteler, ekstra bir teknik uygulama gerektirmeden, kolayca optimize edilir. Bu yüzden tercih edilecek altyapı sağlayıcısı da bu noktada önem taşır. IdeaSoft gibi siteyi mobile uyumlu bir şekilde kurmayı mümkün kılan bir altyapı sağlayıcısı, mobil SEO aşamasında önemli avantajlar sağlar.

Adaptive Tasarım

Dynamic Serving olarak da adlandırılan adaptive tasarım, cihaza göre sitenin versiyonunun değiştiği bir sistemdir. Sitenin farklı HTML ve CSS yapıları olur ve siteyi görüntülemek isteyen cihazın türüne göre, cihaza uyumlu bir versiyon görüntülenir. Bu yöntemin bazı riskleri vardır ve söz konusu risklerin önüne geçmek adına dikkatli olmak gerekir. Sitenin mobil versiyonunda bazı ögelerin görünmez olma ihtimali vardır. Arama motoru tarafından gizleme (cloacking) olarak algılanan bu durum, siteyi SEO anlamında olumsuz etkiler.

Gizleme yapılan bir site, arama motoru ile gerçek kullanıcıya farklı içerikler gösterir. Dolayısıyla arama motoru bunu tespit eder ve sitenin sıralamasını düşürür. Fakat UI yani kullanıcı arayüzü için birtakım ögelerin görünmez hâle getirilmesi gizleme olarak kabul edilmez. Çünkü bu kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik bir hamledir. Böyle bir durumda, kullanıcının cihaz türü doğrultusunda mobil kullanıcılara farklı bir site gösterildiği de söylenebilir.

Mobile Özel Site/Subdomain

Bu yöntemde, mevcut sitenin mobil uyumlu bir versiyonu üretilir. Temelde iki farklı site olur fakat bu iki site birbiri ile ilişkilidir. Genellikle subdomain yani alt alan adı kullanılır. Örneğin masaüstünde “www.parantezsoft.com” olandır.  Mobil için ayrı bir site açıldığında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, masaüstü ile paralel bir site oluşturmaktır. Bu da aynı sayfaların aynı URL adreslerine sahip olmasıyla mümkündür. Fakat hem URL adresi hem de içerik aynı olduğu için arama motorları, masaüstü ve mobil sayfaları yinelenen içeriğe sahip gibi algılar. Böyle bir durumda ise sitenin sıralaması düşer.

Site Açılma Hızı

Mobil SEO ayarları yapılırken, sitenin açılma hızı da göz ardı edilmemelidir. Mobil versiyonlardaki sayfa içeriklerinin cihaz boyutlarına göre optimize edilmesi gerekir. Masaüstünde kullanılan yüksek boyutlu görsellerin ve videoların yüklenmesi, mobil cihazlarda çok uzun sürebilir. Bu durum sayfa hızını düşürürken SEO’yu da olumsuz etkiler. Site açılma hızını artırmak için görsel boyutları küçültülebilir. Videolardan ise otomatik oynatma özelliği kaldırılabilir. Hız testleri mobil versiyonlar için ayrıca yapılmalı ve maksimum hıza ulaşıncaya kadar optimize edilmelidir.

Mobile Uyumlu İçerikler

Görsel yapı kadar metin temelli yapı da mobil SEO’yu destekleyici bir unsurdur. Masaüstü versiyon için hazırlanmış olan metin içerikleri, mobil cihazlarda site deneyimini düşürebilir. Özellikle uzun içerikler, mobil cihazlarda çok fazla yer kaplayabilir. Dolayısıyla metin içeriklerini de mobil uyumlu içerikler ile değiştirmek gerekebilir. Bu noktada uzun metinleri kısaltmak için kullanılabilecek en pratik yöntem, maddeler hâlinde metinler oluşturmaktır.

Mobil cihazların, sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamaları ile birer “paylaşım” cihazlarına dönüştüğü de unutulmamalıdır. Bu detay sayesinde web sitesindeki etkileşim artırılarak SEO’ya destek olmak mümkündür. Sayfalara kolay paylaşım butonları ekleyerek mobile uyumlu içerikler yaratılabilir. Böylece kullanıcılar, doğrudan sayfa üzerinden içerikleri paylaşabilir.

Google My Business ve Yerel Anahtar Kelimeler

Google My Business, özellikle fiziksel mağazası bulunan e-ticaret siteleri için güçlü bir mobil SEO desteği sunar. Google My Business’e kayıt olmak, işletme ile ilgili tüm detayları, doğrudan arama motoru sonuç sayfasında gösterir. Böylece kullanıcılar iletişim ve adres bilgilerine ulaşabilir, harita desteği sayesinde yol tarifi alabilir ya da arama butonu ile telefon edebilir.

Sesli Arama Optimizasyonu

Akıllı telefonlarda kullanımı ciddi bir şekilde yaygınlaşan asistanlar da web sonuçlarını mobil SEO uyumluluğuna göre listeler. Bu nedenle mobil siteler, sesli aramalara uygun bir hâle getirilmelidir. Sesli arama sorgusunda kullanıcılar herhangi bir metin yazmazlar. Aramak istedikleri anahtar kelimeyi sesli bir şekilde söylerler ve asistanlar, algıladıkları kelimeler doğrultusunda en uygun sonuçları gösterirler. Sesli arama optimizasyonu için yapılması gerekenlerden bazıları şöyledir:

  • Konum, telefon numarası, fiyatlandırma, çalışma saatleri ve iletişim bilgileri gibi mikro verileri kullanmak.
  • Doğal ve günlük konuşma diline yakın içeriklere yer vermek.
  • Sitenin faaliyet alanı doğrultusunda sorulabilecek soruları içeren içerikler oluşturmak.
  • Birkaç kelimeden oluşan uzun anahtar kelime öbekleri (long tail keyword) kullanmak.

Mobil SEO Uyumluluğu Ne İçin Kullanılır?

Arama motorları, kullanıcı için en verimli sayfaları ilk sıraya çıkarmayı amaçlar ve kullanıcıların işini kolaylaştıracak detay, sitenin mobil uyumlu olmasıdır. Mobil uyumluluk ise SEO’suz mümkün değildir. Masaüstü formatına göre dizayn edilmiş bir web sitesini, akıllı telefonda yer alan bir mobil tarayıcı ile görüntülemek, kullanıcı için son derece kötü bir deneyim olabilir. Öncelikle ekran formatları farklıdır ve geniş bir alana yayılmış web sitesi, telefon tarayıcısında biçimsiz görünür. Bu nedenle arama motorları, mobil uyumlu olmayan siteleri geri plana atabilmek için mobil SEO’yu benimserler. Mobil SEO sayesinde arama motoru botları, mobil kullanıcılara her açıdan deneyimi iyileştirilmiş siteleri gösterir.

Mobil SEO’nun Avantajları Nelerdir?

Mobil SEO’nun en önemli avantajlarından biri, elbette arama sonuç sayfasındaki sıralamadır. Fakat mobil SEO’nun sıralama konusundaki avantajı sadece mobilde geçerli değildir. Başta Google olmak üzere pek çok arama motoru, sıralamada mobil odaklı bir prensip izler. Dolayısıyla masaüstünde üst sıralarda olmak mobildeki sıralamaya çok fazla etki etmezken mobilde üst sıralarda olmak, masaüstündeki sıralamayı doğrudan etkiler. Bu doğrultuda mobil arama motoru optimizasyonunun diğer avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Kullanıcı deneyimini iyileştirir.
  • Web sitesine daha fazla trafik çeker.
  • Sitenin organik arama sonucu olarak çıkmasını sağlar.
  • Hemen çıkma oranını düşürür.
  • Sitede geçirilen süreyi artırır.
  • Sayfalar çok daha hızlı yüklenir.
  • Dönüşüm oranları yükselir.
  • Webdeki rekabet ortamında avantaj sağlar.

Mobil SEO Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mobil arama motoru optimizasyonu yapılırken gözden kaçırılan bazı detaylar olabilir. Bu detaylara dikkat etmemek, yapılan optimizasyonu işlevsiz bir hâle getirilebilir. Örneğin mobil kullanıcılar, zaman zaman yanlışlıkla masaüstü sitesine giriş yapabilirler. Böyle bir durumda kullanıcının kötü bir deneyim yaşamaması için yönlendirmeler kullanılmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da mobil cihazları birbirinden ayırt etmektir. Mobil SEO, daha çok akıllı telefonlara yönelik bir sistemdir. Tabletler de mobil cihaz olarak kabul edilir fakat yapılan mobil optimizasyon, bu cihazlar için geçerli değildir. Ayrıca tabletler, yapıları gereği masaüstü versiyonlar ile daha uyumlu bir şekilde çalışırlar. Bu nedenle tablet kullanıcılarına, mobil uyumlu site yönlendirilmemelidir.

Mobil SEO’da Mobil URL’ler Nasıl Olmalıdır?

Mobil URL yapısı da SEO’yu etkileyen bir unsurdur. Bu konuya, özellikle ayrı bir mobil sitenin açılmış olduğu durumlarda dikkat edilmelidir. “www” ile başlayan  paralel bir URL yapısına sahip olmalıdır. Yani aynı içeriği gösteren sayfalar, farklı isimlere sahip olmamalıdır. Örneğin “https://parantezsoft.com/paketler.html” sayfasının mobil versiyondaki şeklinde olmalıdır. Bu sistem çok daha verimli bir şekilde çalışmaktadır.

Mobil SEO için Mobil Uygulama Gerekli midir?

Mobil arama motoru optimizasyonunda mobil uygulama zorunlu değildir ama gereklidir. Sitenin mobile uyumlu hâle getirilmesi ile birlikte aramalarda daha fazla görünür hâle gelir. Eğer bir mobil uygulaması varsa Google, bir Play Store bağlantısını da mobil tarayıcı ekranında gösterebilir. Bu sayede mobil site ile birlikte uygulamanın da kullanımı artırılabilir. 

Mobil ve Masaüstü SEO’nun Farkları Nelerdir?

Bir web sitesi, mobil ve masaüstü arama sonuçlarında farklı sıralamalarda yer alabilir. Bu da mobil ve masaüstü SEO’nun birbirinden farklı algoritmalar olduğunu gösterir. Söz konusu fark, kullanılan SEO stratejisi ve arama motoru sonuç sayfası yapısı doğrultusunda ortaya çıkar. Arama motoru optimizasyonunun en temel ögelerinden biri olan yazılı içerikler, mobil ve masaüstü SEO arasındaki temel farklardan biridir.

Masaüstünde yazılı içeriklerin çok zengin olması gerekir. Bu nedenle daha uzun yazılara yer verilir. Yazıların içerisinde ise alt başlık kombinasyonu, görsel desteği, listeleme, tablo gibi unsurlar bulunur. Fakat mobil SEO daha küçük bir ekranı hedeflediği için binlerce kelimeden oluşan yazıların okunması çok zor bir hâl alır. Dolayısıyla yazılar mümkün olan en kısa hâle getirilmelidir. Bu noktada paragraf, liste ya da tablo gibi ögelerden her biri tek başına da kullanılabilir.

Mobil ve masaüstü SERP, ekran boyutundan dolayı farklı bir kurguya sahiptir. Masaüstünde ilk sayfada çok sayıda sonuç gösterilirken mobilde birkaç sonuç görüntülenir. İlk sayfada olmak, organik trafik çekmek açısından büyük önem taşır. Bu nedenle mobil SEO daha hassas çalışır ve ilk sayfada yer almak için çok daha güçlü stratejiler gerekir. Sitenin mobil prensiplere tamamen uyumlu olması beklenir.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum