Pazarlamacıların bilmesi gereken hikaye anlatımı ipuçları

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Pazarlamacıların bilmesi gereken hikaye anlatımı ipuçları
17 Aralık 2020, 11:44 0 Yorum 2820 Okuma

Temel unsurları unutmayın

Öncelikle hikayeciliğin temel unsurlarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu unsular ise:

  • Kişiselleştirme: Markayı, ürünü ya da belli bir konuyu tüketici ile ilişkilendirmeniz yani kişiselleştirmeniz gerekir. Onların hayatlarını etkileyen bir konu üzerinden yola çıkabilir ya da onların yaşadıkları problemler üzerinden ilerleyerek çözüm hikayelerine odaklanabilirsiniz.
  • Duygular: Hikaye anlatımı yaparken, kullanıcıların duygularını da tetiklemeniz gerekir. Satın alma kararları duygularla doğru orantılıdır ve onlarda doğru hisleri uyandırmanız kampanyanızın başarısını artırır.
  • Veriler: Müşteri profiliniz ve hedef kitlenizle ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplayarak, kampanyalarınızda bu bilgileri kullanın.

    Hikayenizin amacını belirleyin

    Bir hikaye anlatmadan önce bu hikayeyi neden anlattığınızı belirlemeniz gerekir. Yeni bir ürünü tanıtımı, belli bir konuda bilgi verme, marka tanıtımı yapma ya da talep artırma gibi amaçlarınız olabilir. Burada tüketicilerde bir heyecan ve merak uyandıracak duyguları belirlemeniz ve hikayenizin kurgusunu bu şekilde kurmanız önemlidir.

    Hikayenizin taslağını oluşturun

    Hikayenizin taslağını oluştururken belli başlı başlıklar üzerine odaklanmanız gerekiyor. Bu başlıkları da şöyle tanımlayabiliriz:

    • Kalp: Tüketicilerin kalplerini etkileyecek ve marka ile bir bağ kurmalarını sağlayacak bir giriş yapın.
    • Zihin: Tüketicilerin hemen algılayabilecekleri bilgi ve özellikleri sunun.
    • Eller: Tüketicileri eyleme geçirecek ifadelerinizi kullanın. Bu noktada ilk olarak onlara ilham verecek bir eyleme çağrıda bulunun ve sonrasında da pazarlama çalışmalarınıza yönelik bir eyleme çağrı ifadesi kullanın.
    • Kalp Bitirken yine tüketicilerin kalplerine hitap edecek bir örnek ya da hikaye ile anlatımınızı tamamlayın.

    İnsanlara odaklanın

    Hikaye anlatımı yaparken odağınız marka ya da üründe olmamalı. Asıl odağını insanlar yani ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi hikayenin odağında tutmalısınız. İnsanların yaşadıkları problemleri, günlük hayatlarından kesitleri ve sonrasında da bu sorunla nasıl baş ettiklerini ya da sizin ürününüzün bu sorunları nasıl çözebildiğini gösterin. Odağınızı insanlar üzerinde tuttuğunuzda kişiselleştirme ve içselleştirme imkanını da artırmış olursunuz.

    Tüketicilerin yaşadıkları sorunları öne çıkartın

    Tüketicilerin yaşadıkları sorunları öne çıkartmanız da hikayenizin daha fazla dikkat çekmesini sağlayacaktır. Böylelikle kampanyanızda kendilerine ait bir şeyler bulabilirler. Bu sebeple de çözdüğünüz problemleri öncelikli olarak öne çıkartıp, sonrasında da bu sorunu nasıl çözdüğünüzü anlatın.

    Görsellerden yararlanın

    Hikaye anlatımı sadece yazılı olmak zorunda değildir. Tek bir görselle, 1000 kelimeyi anlatabilirsiniz. Bu sebeple de hikayelerinizde kullandığınız görsellere de önem verin. Doğru ürün ve konsepti oluşturmanın yanı sıra görsellerinize de yine insan unsurunu eklemeyi unutmayın. İnsanları görsel olarak dahil etmeniz, hikayenin daha aklıda kalıcı ve ilgi çekici olmasını sağlar.

    Gereksiz yerleri kırpın

    Hikayenizin dikkat ve ilgi çekici olması için, içeriğinin tamamen konuyla ilgili olması gerekir. Bu sebeple de hikayeden bağımsız olan ya da önceliği olmayan gereksiz yerleri kaldırarak, anlatımınızı doğrudan konuya bağlamanız önemlidir. Gereksiz konu, görsel ya da anlatımlar dikkati dağıtacağı için kullanıcıların konudan uzaklaşmasına veya içeriğinizi kapatmalarına neden olur.

    Sürekliliği koruyun

    Süreklilik, hikaye anlatımı yaparken de önemlidir. Sürekliliği sağlamadığınızda kullanıcıların içeriğinizi takip etmeleri oldukça zorlaşır. Yazılı formatlarda sürekliliği koruyabilmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

    • Hikayenin anlatım hızı
    • Kullandığınız dil ve stil
    • Noktalama işaretleri
    • Okuma hızı

    Görsel ve video formatlarda ise:

    • Yüz ifadeleri
    • Beden dili ve ifadeleri
    • El jestleri ve mimikler
    • Göz teması
    • Anlatımda sırasındaki duraklamalar ve anlatım hızı

    Onlara ne kazanacaklarını ya da kaybedeceklerini gösterin

    Kampanyanızı ve/ya içeriğinizi anlatırken onlara nelere kazanabileceklerini anlatın. Ürününüzü ya da hizmetinizi kullanmanın onlara ne gibi faydalar sunacağınızı detaylı bir şekilde gösterin.

    Buna ek olarak, ne kaybedebileceklerini de onlara göstermenizde fayda var. Bu, bir fırsat olabilir, rakiplerinizde olmayan bir özellikle olabilir, fiyat avantajı ya da hizmetle ilgili bir avantaj olabilir. Kayıp ve kazançları da hikaye anlatımına dahil etmeniz, onların fikirlerini ve satın alma kararlarını etkilemenize yardımcı olur.

    Tüketicilerin ilgi alanlarını odakta tutun

    Hikaye anlatımı yaparken odak noktalarınızdan biri de tüketicilerin ilgi alanları olmalı. Onların ilgisini çekebilecek konu başlıklarınız ve içeriğinizin olması gerekir. Onların ilgi alanlarına hitap etmediğinizde, onların dikkatini çekmeniz bir hayli zorlaşır.

    Onların günlük hayatlarından kesitler sunmanız ve ilgilendikleri konular üzerinden konseptler oluşturarak hikayenizi anlatmanız, geri dönüşümlerinizi de olumlu şekilde yansıyacaktır.

    Hedef kitlenizin destekleyeceği karakterler kurgulayın

    Hikayelerinizde öne çıkarttığınız karakterlerin özellikleri de hedef kitlenize uyum sağlamalı. Onların destekleyeceği karakterler kurgulamanız ya da gerçek hayattan kişilerden esinlenerek hikayelerinizi oluşturmanız, fan kitleleri yaratmanıza ve kullanıcıların ürünü desteklemesine de yardımcı olur.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum