Site Hızı Nedir? E-Ticarette Site Hızı Neden Önemlidir?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Site Hızı Nedir? E-Ticarette Site Hızı Neden Önemlidir?
28 Mart 2022, 15:21 0 Yorum 1007 Okuma

 Gündelik işlerin ya da çalışma hayatının getirdiği yoğunluk, yaptığımız her ne olursa olsun bu süreci bir an önce tamamlamak isteme gibi bir sonuçlar doğuruyor. Teknolojik gelişmelerin de tetiklediği bu beklentinin, özellikle dijital hayatta kendini hissettirdiği söyleyebiliriz. İnternet bağlantılarının daha da güçlü hâle geldiği bu dönemde bir web sitesinin en kısa sürede açılmasını ve işimizi hemen halletmeyi beklememiz hiç de şaşırtıcı değil. Bu durum da bizi önemli bir kavrama götürüyor: Site hızı.

Site Hızı Nedir?

Herhangi bir internet sitesi, genel olarak çeşitli kodlar vasıtasıyla oluşturulmuş bir tasarımın, görseller ve metinlerin birleşimidir. Bu öğelerin yüklenmesi ya da diğer bir deyiş ile kullanıcı tarafından görüntülenebilmesi ve kullanıma hazır hâle gelmesi bir süre alır. İşte site hızı, en özet ifade ile bu süreyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Daha teknik bir açıklama yapacak olursak da site hızının, o sitedeki belli sayfalardan alınan örneklerden edinilen yükleme hızını işaret ettiğini söyleyebiliriz. 

Site hızı, hem sitenin sahibi hem de kullanıcı açısından oldukça önemli bir değişkendir. Bu değişkenin ziyaretçi için taşıdığı önem, temelde kullanıcı deneyimi ile alakalıdır. Görüntülemek istediği bir sayfanın uzun sürede yüklenmesi, kullanıcının o siteyi terk etmesine ve aynı bilgiyi başka kaynaklarda aramasına neden olur. Ziyaretçilerin, bu yöndeki eğilimi, tahmin edileceği üzere ilgili sitenin trafiğini düşürür. Bu site tıklanma başına ya da trafik ile reklam geliri elde ediyorsa söz konusu yavaşlık, daha büyük zararlara da yol açabilir. 

E-ticaret siteleri için de durum hemen hemen benzer şekilde seyreder. Bu siteler, tıklanma üzerinden kazanç sağlamıyor olsa da pratik arayüzleri ve hızlı görüntülenmeleri ile kullanıcının alışveriş sürecini kolaylaştırmalıdır. 

Hızın, siteler için taşıdığı önem sadece trafik ve dönüşüm oranıyla da ilgili değildir. Yakın geçmişte yapılan güncellemeler ile Google, site hızını en önemli sıralama faktörlerinden biri hâline getirmiştir. Yani hız anlamında belirli bir seviyenin altında olan sitelerin, SEO çalışmalarına gerekli özen gösterilmiş olsa dahi arama sonuçlarında üst sıralara çıkması son derece zordur.

Bu noktada site hızının hangi faktörlere bağlı olduğu konusu gündeme gelir. Bu hız, genel olarak dört ana faktör üzerinden şekillenir:

    • Sunucu tabanlı faktörler: Türkiye kaynaklı ve ping süresi etkin sunucuları tercih ederek site hızınızı artırabilirsiniz. Ayrıca sunucunun GZİP eklentisi bulunup bulunmaması da bu açıd
    • ıdan oldukça etkilidir.
    • Kodlama kaynaklı faktörler: Site ne kadar basit şekilde kodlanmış ve gereksiz kodlardan ne ölçüde arındırılmış ise o kadar hızlı olur. 
    • İmaj dosyalarından ileri gelen faktörler: Görseller, büyük dosya boyutları nedeniyle internet sitelerinin en yavaş yüklenen unsurlarının başında gelir. Bu sorunu bertaraf etmek; geometrik şekiller için .svg, fotoğraf ve diğer görseller için ise .jpeg uzantılı dosyaların kullanılması ile mümkün olabilir. 
    • İnternet sitelerine bağlı dış kaynaklı istekler: Sitenizde yer alan görsel ve benzeri unsurlar, başka kaynaklar tarafından da kullanılıyorsa bu durum yavaşlığa neden olur. Bu konuda gerekli ayarlamaları yaparak başka sitelerin sizin sunucunuzda yoğunluk oluşturmasını engelleyebilirsiniz.

Site Hızını Ölçmek İçin Kullanılan Metrikler Nelerdir?

Site hızı sorgulama için kullanılabilecek pek çok farklı araç vardır. Google tarafından tarafından sunulan PageSpeed Insights, bu amaçla en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Bu site hızı testi, söz konusu ölçümü belli başlı metrikler üzerinden yapar.

Site Hızını İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Site hızı ölçme araçları ile yapacağınız analizlerle elde ettiğiniz veriler, her zaman istenen düzeyde olmayabilir ve devamında “Site hızı nasıl arttırılır?” sorusu gündeme gelebilir. Bu konuda iyileştirme yapmak adına şu yolları izleyebilirsiniz:

Yönlendirme Zincirlerinden Kaçınmak

Sayfalar arasında uzun yönlendirme zincirlerinin kullanılması, site hızına olumsuz etki eden bir durumdur. Bunun getireceği yavaşlıktan kaçınmak adına yönlendirmelerin kaynaktan direkt hedef sayfaya doğru yapılması gerekir. 

Sunucu Yanıt Süresi

Sunucu yanıt süresi, kabaca sitenizin üzerinde bulunduğu sunucunun kullanıcının taleplerine cevap verme hızı olarak tanımlanabilir. Bu süre, time to first byte metriği ile ölçülür. Bu sürenin düşük olması, genellikle satın aldığınız hosting hizmetinin yeterli niteliklere sahip olmamasından ileri gelir. Düşük yanıt süresi sorunu yaşıyorsanız bu konu ile ilgili hosting sağlayıcınız ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

CDN Kullanımı

CDN ya da Türkçe ifade ile içerik dağıtım ağı sunucuları, sitenizin bulunduğu sunucular ile ziyaretçilerin arasındaki fiziksel mesafenin doğurduğu yavaşlığı gidermek adına ideal bir çözümdür. Bu uygulama ile kullanıcılar, doğrudan sizin sunucunuza değil de kendilerine daha yakın olan veri merkezine bağlanırlar. Böylelikle sitenizde yer alan verileri daha hızlı bir şekilde yükler ve görüntülerler.

Metinleri Sıkıştırma ve Kodları Optimize Etme

İnternet siteleri; JavaScript, HTML ve CSS gibi farklı dillerde yapılan kodlamalardan oluşur. Yapılan bu kodlamaları gereksiz boşluk ve noktalama işaretlerinden arındırarak daha basit hâle getirebilirsiniz. Bunun sonucunda dosya boyutları düşer ve dolayısıyla site hızı artar. Ayrıca GZIP ile bu kodları sıkıştırmak da dosya boyutlarını minimize etmek için oldukça etkili bir yoldur.

JS Kaynak Kullanımını Optimize Etmek

JavaScript oluşturulan öğeler, kademeli olarak değil, tamamı yüklendikten sonra ziyaretçiye gösterilir. Yani JS kaynakları iyi düzenlenmemiş sayfalarda kullanıcılar, belli bir süre boyunca hiçbir öğeyi görmeden yükleme aşamasının tamamlanmasını beklemek zorunda kalabilir. Fakat bu kaynakların verimli kullanılması, bu sürenin hissedilmeyecek kadar düşürülmesini sağlayabilir. Bunun için izlenebilecek en etkili yöntemlerden biri, tek ve büyük bit JS kaynağı kullanmak yerine söz konusukaynağı daha küçük parçalara bölmektir. Daha önemli konumdaki öğelerin tek bir kaynakta toplanması, bu verilerin kullanıcı tarafından daha hızlı görüntülenmesi sağlar. 

E-Ticarette Site Hızı Neden Önemlidir?

Site hızının e-ticaret mecraları için diğer sitelere kıyasla daha büyük önem taşıdığı söylenebilir. Zira kişiler, bu tür sitelerde sadece bilgi almanın ve zaman geçirmenin de ötesinde, belirli bir ücret karşılığında ürün ya da hizmet satın alırlar. Bu sürecin tamamlanması, yani ziyaretçinin alıcıya dönüşmesi, site hızı ile doğrudan ilişkilidir. Analizin sonuçlarına göre, yüklenme hızı 1 saniyenin altında olan e-ticaret siteleri için dönüşüm oranı %8,11 olarak ölçülmüştür. Yükleme hızının 5 saniyeye çıktığı sitelerde ise bu oran %2,2’ye kadar düşmektedir. Site hızı ve e-ticaret ilişkisinin kapsamı, dönüşüm oranıyla da sınırlı değildir. Daha hızlı sitelerin arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer alması da o sitenin satış rakamlarının yukarı çıkmasını sağlar.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum